De rivier de Dordogne is ontstaan uit twee bronnen. De ‘Dore’ ontspringt op de Mont d’Or op een hoogte van 1400 meter. De Dogne doet hetzelfde op de Puy de Sancy, 1886 meter hoog. Wie nu denkt dat de rivier daarom de ‘Dordogne’ heet heeft het mis. Uit historische gegevens blijkt dat de naam ontleend is aan het latijnse ‘Duranius’ en gedurende de verre oudheid verder evalueerde tot ‘Dordonia’.Pas ver voorbij de kuurstad La Bourboule werd ze bevaarbaar voor transport, bij Argentat. In de middeleeuwen verliep het vervoer waar mogelijk over het water. Daarvoor bouwde men ‘Gabares’. De platte schepen die in het begin alleen uit een houten bodem bestonden werden voornamenlijk gebruikt om hout te vervoeren. Argentat sur Dordogne ligt in de Correze en maakt deel uit van de mooiste steden van Frankrijk. Haar charmante ligging heeft dan ook een enorme aantrekkingskracht op toeristen uit binnen- en buitenland. De waterweg die een levendige handel mogelijk maakte zorgde ervoor dat vele middeleeuwse handelshuizen zich vestigden aan de oevers. Niet alleen kooplui, maar ook hooggeplaatste ambtenaren en edelen lieten langs de rivier hun residentie bouwen.Vandaag lijken de oude herenhuizen onveranderd. De speciale daken bedekt met Lauze ( een plat gesteente) en de houten balkons ademen een genoeglijke ambiance uit een andere tijd. In het voorjaar en de zomer als de stad geurt en kleurt in een bloemenzee kunnen weinig artiesten zich onttrekken aan de inspiratieve sfeer en maken schildersezels deel uit van het dagelijkse aangezicht.

‘Het is niet zo gek dat de vakantieganger wegdroomt staande op de brug met onder zich het snel stromende glinsterende water van de Dordogne.’

Aan de ene kant uitzicht op de kade waar terrasjes vol zitten voor de eeuwenoude panden die omgetoverd zijn tot knusse restaurants. Aan de andere kant de bloemenzee aan de balcons waar men een rijke koopman zou verwachten die uitkijkt over de rivier waar zijn handel vandaan moet komen. Diverse plaatsen langs de rivier bieden de gelegenheid op een Gabare te stappen en een tocht te maken langs dromerige dorpen die gedurende de middeleeuwen langs de lange waterweg ontstaan zijn. Wandelingen door het historische stadsgedeelte van Argentat nemen de bezoeker mee terug in de tijd. De kajak-kano liefhebbers, die een avontuurlijke tocht over de Dordogne willen maken, kunnen terecht bij één van de talrijke opstapplaatsen. Argentat heeft een gastvrije bevolking die graag de historie van de stad deelt met haar gasten. In het zomerseizoen kan men genieten van allerlei soorten markten. Kunstmarkt, brocante-markten en niet te vergeten de boerenmarkten waar men de specialiteiten van de streek kan proeven. Vanaf de camping is het een prachtige rit naar Argentat van nog geen 40 minuten.