Eindelijk heb ik hem gehoord….de koekoek! Weken geleden riepen mensen al enthousiast dat de vogel met veel kabaal het lentegevoel in de Corrèze had ontwaakt, maar schijnbaar struinde ik steeds op de verkeerde momenten met onze hond Imaya in het bos. Vandaag had ik toevallig, voor het eerst op het goede moment, behalve de gebruikelijke hondenkoekjes een paar munten in mijn zak. Eentje heb ik triomfantelijk richting ‘het gekoekoek’ in de lucht gehouden zodat de vogel weet dat ik ook van de partij ben. Volgens de wijze plattelanders betekent het hebben van munten in je zak op het moment dat je de koekoek voor de eerste keer hoort roepen een jaar zonder financiële zorgen. Enkel voorspoed in de portemonnee. En het is niet de staatsloterij die daar voor gaat zorgen of de Franse Lotto maar simpelweg de Koekoek. Zo luidt het Franse gezegde tenminste. Ach, een mens moet toch blijven dromen, nietwaar?

Met de komst van de koekoek begint de natuur steevast aan een nieuwe episode. En dat is goed nieuws. Weliswaar nog dwars gezeten door de laatste stuiptrekkingen van de winter die zich niet zo een twee, drie laat verdrijven gebruikt de lente toch haar ellebogen om zich een weg te banen door de laatste restjes kou. Bij ons, in het hoge gedeelte van de Corrèze, komen bomen en struiken voorzichtig tot leven. Hoewel de winter dit jaar voor de zoveelste keer geen echte winter genoemd kan worden sluit het voorjaar toch de grauwe, donkere winterse periode af. Dagen worden langer, de zon warmer, vogels luidruchtiger. De natuur kleurt van muisgrijs naar frisgroen met een palet aan zachte pasteltinten. Een voorzichtige uitbarsting van kleuren en geuren onder invloed van de, nu al, warme zon. De camping lijkt op dit moment twee hoofdkleuren te hebben. Boven blauw en beneden groen. Wat passen die natuurlijke tinten toch geweldig bij elkaar.

De vogels hebben gevochten op de huizenmarkt, in de bomen van het campingpark. Voor elke maat vogel hangt ergens een huisje. De laatste takken die met de voorjaarsbries naar beneden zijn gewaaid liggen op een hoop te wachten tot Dave met de tractor langs komt. De grasmaaier, een beetje schor na de lange pauze, bromt eentonig terwijl ze de eerste laag van het verse tapijt achter zich laat vallen. Het kampeerpark is er klaar voor. Jos legt de laatste hand aan de afzetting bij het nieuwe speeltoestel. Hadden we vorig seizoen de pech dat het bouwpakket veel te laat geleverd werd waardoor het niet meer opgebouwd kon worden, nu staat het in volle glorie ongeduldig te wachten tot de jeugd het in gebruik komt nemen. Een heerlijke plek om te schommelen, te klimmen of als een veertje van de glijbaan te roetsjen. Het grote speelveld naast het zwembad is daarmee gebombardeerd tot sport-en speelveld waar de sportievelingen zich kunnen uitleven met tafeltennis, voetbal, badminton en handbal.

Het restaurant heeft de werkzaamheden al weken geleden opgestart. Regelmatig schuift een groep hongerigen aan voor de middagmaaltijd. Na wat kleine veranderingen ziet de nostalgische eetzaal er sfeervol uit. Nog even, dan kunnen de gasten genieten van het mooie weer onder de luifel van het gezellige terras, natuurlijk met koffie en tiramisu. Nog even, dan klinken vanaf het podium de eerste muzieknoten van onze vertrouwde huismuzikant die zich ook dit seizoen weer samen met ons laat verrassen door bekend en nog onbekend talent. Nog even, dan zweeft de geur van vers gebakken croissantjes en chocolatines in de vroege ochtend over het kampeerveld. In het sanitair ruikt het naar frisse schoonmaakmiddelen en amandelzeepjes. De spiegels blinken. Ze lijken terug te lachen als ik erin kijk. Alsof ze willen zeggen: Ben jij er ook weer bij dit seizoen? Ja, dat ben ik.

Door de open keukendeur vliegt een verdwaalde citroenvlinder naar binnen, draait een rondje boven de afwasmachine en vliegt als een speer terug naar buiten richting kruidentuin. Buiten klinkt het ritmische geluid van een hamer dat zich vermengd met de brommende grasmaaier. Jos draait zich om en steekt vrolijk de hamer in de lucht. Ik schiet in de lach en steek de net afgewassen pollepel omhoog. Dit werk is toch veel te leuk om het niet te doen. Dank je de koekoek!