Volgens historische gegevens werden 7000 jaren voor Christus al walnoten gegeten in Europa. De van oorsprong Perzische boom vond haar weg geleidelijk over de hele wereld. In de Griekse mythologie staat de walnoot symbool voor wijsheid.

‘Oude volkswijsheid vertelt over de kracht van de notenboom bij het verdrijven van heksen en kwade geesten.‘

En wat te denken van de geneeskrachtige eigenschappen omdat de harde schil lijkt op de menselijke schedel en de noot op de hersenen. Cosmetisch werden de verse schillen door de vrouwen gebruikt. Afgetrokken in water spoelde men er het donkere haar mee. Een van de eerste haarkleurmiddelen? Volgens Hildegard von Bingen, een duitse benedictijnse abdis met grote kennis van onder andere muziek, natuur en geneeskunde, doen walnoten de spieren groeien en worden botten en het zenuwstelsel sterker.
Een nadere kennismaking is dan ook de moeite waard. Niet al te ver van camping Lallé, enkele kilometers na Argentat richting Beaulieu, strekken de notengaarden zich uit, tot aan de oevers van de Dordogne. Bij de toeristenbureaus is een routekaart snel gehaald en begint een interessante tocht langs de boomgaarden. De boeren bieden de producten van hun bedrijven aan via borden aan de weg. Het is leuk en leerzaam een bezoek te brengen aan zo’n regionaal bedrijf waar de noten gedroogd worden in de schuur en waar ook olie geperst wordt door de boer en zijn gezin. In de late herfst, tijdens een tochtje langs de Dordogne, was het een plezier een zak noten te kopen bij een oude boer die steevast elk jaar op dezelfde plek de hele lange dag voor zijn kleine schuur zat met achter zich een kar vol noten in juten zakken. Via het toeristenbureau kunnen ook adressen verkregen worden van boerenbedrijven die hun deuren open zetten voor geïnteresseerde bezoekers. De ‘Moulin à huile de noix’ in Martel en ’Moulin Maneyrol’ (vlakbij Brive) demonstreren op verzoek hoe de olie geperst wordt en laten de versgeperste olie ook proeven.
Behalve het handje noten voor bij een aperitief en de olie zijn er nog talloze mogelijkheden waar de noten goed in passen. Beroemd zijn de notentaart, de wijn en de likeur. Ze worden verwerkt in diverse verse kaasjes. Wat te denken van een heerlijke salade Corrèzienne. Groene sla, uitgebakken spekjes, gekonfijte eendenmagen, stukjes rauwe ham, plakje foie gras, geroosterde walnoten. Vinaigrette van mosterd, balsmique-azijn en notenolie. Bon appetit. In Saillac bij het museum ‘Les quatre demoiselles’ wordt men hartelijk ontvangen en ingewijd in de veelzijdigheid van de walnoot. Bij een hapje en een drankje in de oude priorij kan men vele producten bewonderen en proeven die gemaakt worden van deze, zo op het eerste gezicht, simpele natuurvrucht.