Ondanks de interessante geschiedenis die verborgen is tussen de ruwe stenen van ‘Château de Ventadour’, blijven de amoureuze escapades tussen een kasteelvrouwe en de zoon van de bakkersvrouw een charmante anekdote: Bernard de Ventedour
Bernard de Ventadour schreef en zong romantische ballades waarmee hij het hart van de kasteelvrouwe dreigde te veroveren, als de kasteelheer daar geen stokje voor gestoken had. Hij verjoeg hem van het kasteel en daarmee begon voor Bernard een leven van trekken, zingen en liedjes schrijven. Hij behoort tot de beste vertolkers van romantische ballades uit zijn tijd. Men zou kunnen zeggen dat hij zijn carriére begon op ‘Château de Ventadour’. Het tragische liefdesverhaal geeft de overblijfselen van het middeleeuwse bouwwerk een extra nuance.

In de gemeente Moustier-Ventadour kijkt het deels gerestaureerde kasteel vanaf haar berg uit over het ‘land van Egletons’. Een gebied dat rijk is aan glooiende heuvels met lieflijke dalen en sprankelende rivieren zoals de Corrèze en de Dordogne. Boodschappen doen kan voor de campinggasten die graag naar lokale bedrijven gaan een uitstapje betekenen. De plaatselijke bakker, groentenman en slager ontvangen de bezoeker gastvrij en zijn altijd bereid uitleg te geven over hun produkten. De markt op zondagmorgen in Egletons is zo’n echte plattelandsmarkt. Kraampjes met grote ronde tarwebroden, verse geitenkaasjes en confituren van vijgen en bosbessen. Het ruikt er heerlijk naar verse ‘crèpes’ die gebakken worden op een gietijzeren plaat. Actieve, sportieve mensen vinden al snel hun weg in de ontelbare mogelijkheden. Niet alleen wandelen, fietsen, kanoën en kajakken is mogelijk. Een middagje karten of paintballen hoort tevens bij de opties, zoals ook klimmen, biken, nodique walken, en surfen.

Over de D16 is het vanaf camping Lallé onveer 25 minuten rijden naar Lapleau voor een bijzondere bezienswaardigheid. Het ‘Viaduc des Rochers Noirs’ is een enorme hangbrug die een afstand van 162 meter, de breedte van het dal waar de Luzège stroomt, overbrugt. Ze maakte ooit deel uit van het spoornetwerk van de Corrèze dat Tulle en Ussel verbond. Door de bijzondere ophangconstructie waarbij gebruik gemaakt werd van kabels is het eigenlijk een ‘tuibrug’. Het meer dan honderd jaar oude meesterwerk bleef in gebruik tot 1959 en dreigde daarna in ernstig verval te raken. In het jaar 1993 ontfermde een vereniging tot behoud van erfgoed zich over het bouwwerk met als resultaat dat het in 2000 benoemd werd tot historisch monument. Een intensieve en langdurige renovatie begon en dankzij de inspanningen van de vereniging kan de bezoeker weer genieten van dit staaltje vernuft dat door een gebied voert van stille natuur met bergen en kabbelende watertjes. Elke liefhebber van ruimte en rust zal zich te goed aan de weldadige sfeer van puur natuur.