Op een steenworp afstand van camping Lallé ligt een van de mooiste bergketens van de Limousin.

‘Wie een toertje maakt door dit gebied met de naam ’Les Monédières’ begrijpt al snel waarom de echo’s uit een ver verleden van vele gezongen eerbetonen over haar schoonheid nog steeds over het landschap klinken.’

Voor wie er de voorkeur aan geeft zich te laten leiden door een route is er het ‘circuit des Monédières’ die de bezoeker feilloos door de afwisselende streek voert en laat kennismaken met de interessante gebouwen en wetenswaardigheden die her en der verspreid achtergelaten zijn door de tijd. Het 60 kilometer brede berglandschap bestaat uit glooiende heidevelden, wouden vol naaldbomen en eindeloze weilanden waar de Limousin-koeien zich te goed doen aan het vette gras. Er is een schat een wilde planten waaronder het valkruid, de gele gentiaan (waar overigens een heerlijk bitter aperitief ‘Salers’ van gemaakt wordt) en de wilde bosbes. Traditie is het om elk jaar een gigantische bosbessentaart te bakken en die met bewoners en bezoekers te verslinden. Tijdens wandelingen en fietstochten is het geen uitzondering als de vogelliefhebber een Heideleeuwerik ziet of de Nachtzwaluw na zonsondergang herkent aan zijn trillend stemgeluid. Het op een na hoogste punt is de ‘Suc au may’ met een hoogte van 908 meter. Het uitzicht is adembenemend en voor de waaghalzen is de startplaats voor paragliden vlakbij. Wandelen en fietsen over de glooiende paden, langs smalle rivieren, nagestaard door het plaatselijke vee, wordt een onvergetelijke belevenis. De Corrèze staat bekend om haar schone lucht die in de ruimste zin van het woord ‘opluchting’ kan betekenen voor mensen met luchtwegaandoeningen.

Jean Ségurel leefde tussen 1908 en 1978 in Chaumeil, een van de vele historische dorpen in deze streek. Al op jonge leeftijd ontdekte hij zijn liefde voor de muziek en in het bijzonder voor de accordeon. Hij zou één van de beroemdste accordeonisten van Frankrijk worden. Met hart en ziel bezong hij ‘zijn’ geboorteplek. Alle interessante wetenswaardigheden over zijn uitzonderlijke leven en de schat aan muziek die hij achterliet vindt men in het ‘Maison de Pays des Monédières’ waar de bezoeker ook terecht kan voor streekprodukten zoals honing, confitures, noten-en kastanjelikeuren. Plaatselijke kunstenaars, pottenbakkers, schilders en kaarsenmakers, bieden hier tevens hun produkten aan. Ook het museum van oud president Jacques Chirac in Sarran is de moeite waard. De cadeaus en bijzondere giften die de president in zijn ambtsperiode van over de hele wereld ontving geven het museum een historisch tintje dat wonderlijk goed past bij de exposities van hedendaagse kunstenaars in een ander deel van het museum. ‘Les Monédières’, een gebied waar de bezoeker na elke bocht een ander panorama ontdekt.