Men zou in eerste instantie denken dat het hier om duizend (mille) Limousin-koeien(vaches) gaat die grazen op de uitgestrekte weilanden. Niets is minder waar. Het gaat om een gebied met veel sprankelend, stromend en klaterend water. Dit ongerepte plateau met haar ruige natuurschoon ligt wat hoger dan de Monédières. Ze heeft een robuuste uitstraling en een schat aan meren waar men kan zwemmen, vissen, zeilen, alle soorten watersport bedrijven. Ze noemen het dan ook wel “het land van duizend meren”. Onder anderen de rivieren La Vienne, La Corrèze en La Vézère beginnen hier aan hun omstuimig leven. Ze veranderen op hun weg naar beneden in watervallen, beken en meren om zich uiteindelijk aan te sluiten bij La Dordogne.
Het regionale natuurpark heeft een flora en fauna met beschermde planten- en diersoorten, die elke natuurliefhebber beroert. Eindeloze wandelingen voeren langs dichte, donkere naaldwouden. De frisse, zuivere lucht herstelt zowel lichaam als geest. Fietstochten brengen de bezoeker bij historische dorpen, waar op het dorpsplein naast de oude kerk de enige plattelandsbistro van de gemeente haar deuren wijd geopend heeft. Bijzonder de moeite waard is het ‘spookdorp’ Clédat dat vlakbij Bonnefond ligt in een dun bevolkt gebied van de Millevaches. Door vereenzaming en afgesloten van de bewoonde wereld verlieten in 1963 de laatste bewoners het piepkleine gehucht. Overgeleverd aan de natuur en verscholen tussen de wouden verpieterden de stenen gebouwen.

‘Men fluistert dat bosgeesten en elfen bezit namen van het verlaten gebied.’

Dat duurde tot 2001. Enthousiaste bewoners van de streek met een warm hart voor hun erfgoed sloegen de handen ineen en richtten een vereniging op tot behoud van het gehucht. Langzaam kwam een ingrijpende renovatie op gang. Als eerste was de kleine kapel van Sainte-Magdeleine aan de beurt. De plaats waar vele pelgrims tijdens bedevaarten rust vonden. Daarna werden de overige gebouwen onder handen genomen. Vandaag de dag proeft men nog steeds de vredige sfeer die achterbleef uit een andere tijd. Een wandeling door Clédat en haar omgeving betekent een moment van diepe rust.
Midden in de Millevaches ligt de gemeente Treignac. Ze behoort tot de mooiste steden van Frankrijk. De vele middeleeuwse gebouwen worden beschermd als historische monumenten. Een echte bezienswaardigheid is de 17e eeuwse kapel met haar gedraaide toren. De brug over de rivier Vézère die langs Treignac stroomt stamt uit de 13e eeuw. En of dat nog niet genoeg is heeft Treignac een befaamde ‘chocolaterie’ midden in het centrum. Niet alleen zalige bonbons worden er gemaakt maar ook indrukwekkende chocolade kunstwerken. Bezoekers zijn van harte welkom om een kijkje te nemen achter de schermen en te proeven van plaatselijke lekkernijen.